Produkcja żywności, zwłaszcza pieczywa jest oparta obecnie o dodawanie polepszaczy, które powodują, że zmniejszają się koszty produkcji. Pieczywo produkowane na naturalnym zakwasie, czyli na kwasie mlekowym jest o wiele zdrowsze od tego z ulepszaczami, nawet jeśli to pierwsze ma zakalce. Polepszacze dodaje się do pieczywa po to, aby uzyskać lepszy wygląd i zapach pieczywa. Pieczywo, które ładnie wygląda, najczęściej jest kupowane, ale niestety również najmniej zdrowe. Ktoś po prostu robi biznes, a nie prowadzi babciną jadłodajnię. Na szczęście pozostały jeszcze wszędzie piekarnie, w których chleb wyrabia się tradycyjną metodą, należą one oczywiście do rzadkości i chleb kupowany tam jest bardzo drogi. Chleb mający na etykietce literkę E zawiera substancje chemiczne ulepszające jego smak lub zapach albo wygląd. Są to substancje chemiczne, które zostały zaakceptowane przez Unię Europejską jako legalne w użyciu i gotowe do spożywania przez ludzi. Czyli teoretycznie powinny nie być szkodliwe, ale tak naprawdę bylibyśmy zdrowsi bez nich.