Unia Europejska dopuściła ponad trzysta środków chemicznych, które można dodawać do pożywienia, a które ulepszają w sztuczny sposób smak owego pożywienia, jego zapach i wygląd. Środki chemiczne ponadto zabezpieczają żywność przed psuciem się, a także przed uszkodzeniami chemicznymi. chleb, który został wzbogacony o ulepszacze nie rozpada się i nie łamie tak łatwo, ładnie pachnie i pienie wygląda, ma taki kształt jakiego byśmy chcieli. Nie wszystkie produkty żywnościowe jednak mogą być wzbogacane o konserwanty i substancje chemiczne. Nie można na przykład ulepszać czekolady, cukru, przetworów mlecznych i samego mleka, a także nie można kawy, soli, wszelkiego rodzaju dżemów i soków owocowych. W Polsce przed wejściem do Unii europejskiej mieliśmy tylko sześć substancji chemicznych, których można było ozywać w produkcji żywności. Obecnie jest ich ponad trzysta, bo należymy do Unii Europejskiej. To niestety stworzyło pole do nadużyć. Wcześniej Polacy nie dopuszczali do użytku tych wszystkich substancji w obawie przed rozwojem chorób nowotworowych w społeczeństwie.