Statystyki podają, że aż siedemdziesiąt procent obywateli naszego kraju soli potrawy podczas kiedy jest to im zupełnie niepotrzebnie. Sól, jak wiadomo, poprawia smak potraw. Jednakże sól jest niestety szkodliwa dla naszego zdrowia. Najwięcej soli znajduje się w popularnych chipsach i innych niezdrowych przekąskach, które mimo wszystko ograniczamy, jednak wiele soli znajduje się także w pieczywie i niestety nie da się tego uniknąć. Sól przez lekarzy nazywany jest wręcz białą śmiercią, ze względu na to, że nadużywanie tej przyprawy może doprowadzać do naszego szybszego zgonu na skutek rozmaitych problemów ze zdrowiem i ze szwankowaniem wszystkich po kolei układów, takich jak układ krwionośny czy nerki. Dietetycy donoszą, że najwięcej niestety soli dostarczamy sobie w białym pieczywie, dlatego należy zastąpić je razowym. Dzienne zapotrzebowanie na sól jest wyczerpywane przez zjedzenie zaledwie kilku kanapek z białym pieczywem, a każdy z nas jest praktycznie do tego zdolny jeśli nie je niczego innego, a przecież dodatkowe źródła soli znajdują się w zupach, przekąskach i popularnych wędlinach.