Nie wszystkie przekąski zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty, jednak jest prawdą, że istnieje niewiele przekąsek, które są wolne od ulepszaczy żywności. Naturalnymi ulepszaczami żywności mogłyby być: cebula, cukier, albo ocet czy sól albo rozmaryn,jednak dla współczesnych konsumentów jest to o wiele za mało i chcemy mieć lepszy, bardziej intensywny smak. Konserwanty ochraniają nasze pożywienie od samoistnego rozkładu, któremu ulegają wszystkie naturalne produkty. Dzięki konserwantom żywotność pożywienia jest dłuższa i jej gotowość do spożycia jest znacznie bardziej rozległa w czasie. Poza tym dzięki konserwantom na jedzenie nie działają bakterie gnilne. Ochronić żywność przed starzeniem się może także pasteryzacja, a także suszenie czy mrożenie. Substancje chemiczne, które można dodawać do żywności nie powinny zajmować więcej niż dwie dziesiąte procenta tejże żywności i nie powinny według prawa polepszać smaku i zapachu produktu żywnościowego, jednak taki przepis prawny praktycznie nie ma zastosowania. Jakie są skutki zjadania przekąsek z substancjami chemicznymi w dużych ilościach? Przede wszystkim siada nam samopoczucie, po dłuższym czasie możemy odczuwać niedobory witamin.