Jak twierdzą naukowcy, pestycydy, które stale zużywane są do produkowania żywności i jako środki czyszczące w przemyśle, zabijają nasze pożywienie i zabijają zwierzęta, dzięki którym mamy co jeść. Sprawa w pierwszej kolejności dotyczy pszczół, które giną pod naporem środków chemicznych przez nas używanych. Nie od dziś znane są eksperymenty, zgodnie z którymi badano pszczoły, które były wystawione na działanie pestycydów i te, które żyły sobie w bardziej ekologicznym i zdrowym otoczeniu. Wyniki tych eksperymentów wskazują jednoznacznie, że pszczoły, które były narażone na działanie pestycydów ginęły wcześniej niż każde inne. Problem ginięcia pszczół jest dotkliwy ze względu na to, że nawet jeśli zostają nieliczne pszczoły, to nie mogą one zbudować całej rodziny. Potrzebna jest większa grupa pszczół, aby mogła powstać wielka rodzina. Pszczoły podatne na działanie większość pestycydów nie potrafią wrócić do gniazda po tym jak z niego odlecą, bo uszkodzony zostaje ich układ nerwowy. Nie giną one więc bezpośrednio od działania środków chemicznych, ale po pewnym czasie, z głodu.