Sól jest dla nas szkodliwa. Należy więc ograniczać jej zjadanie, tylko że nie jest to takie łatwe, bo najwięcej soli zjadamy właśnie z produktami, których nie podejrzewalibyśmy o to, czyli w pieczywie oraz w wędlinach, zupach i w kurczakach. Należy ograniczyć ilość spożywanej soli do minimum jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele lat. Jak to zrobić? Przede wszystkim zadbajmy o najmłodszych. Należy zadbać o to, aby nie wprowadzać do diety maluszka niemowlęcia zbyt wiele soli, bo później będzie on w sowim dalszym życiu solił jeszcze więcej. Dorośli mają podobnie – im więcej soli zjadamy, tym więcej chcemy jej następnie używać i tym nasza tolerancja na sól staje się większa. Jak wyrwać się z tej matni? Należy przede wszystkim stopniowo odzwyczaić się od używania soli w naszych potrawach. Sól niestety jest obecna w naszym pożywieniu od milionów lat, można jednak ją ograniczyć do zdrowego minimum i nie jest to trudne. Wystarczy jeść świadomie i świadomie komponować sobie zestaw spożywanego jedzenia.