Czerwone mięso nie działa dobrze na nasz układ trawienny, ale także generalnie nie sprzyja naszemu zdrowiu powoduje, że nasze życie jest skrócone o kilka lat. Dlatego szczęśliwi są ci, którzy nie karmią siebie i swoich dzieci czerwonym mięsem ani generalnie każdym innym rodzajem mięsa, bo nie jest ono dla nas zdrowe. Jeśli chcemy jednak koniecznie zjadać białko w czystej postaci, czyli mięso, powinniśmy jeść ryby zamiast czerwonego mięsa. Ponadto powinniśmy zjadać orzechy, które również dodadzą nam wiele energii i drób, który jest zdrowszy niż czerwone mięso. Czerwone mięso wpływa na ryzyko powstawania chorób układu krwionośnego, ale także częściej powstaje rak u osób jedzących czerwone mięso, dlatego należy z niego stopniowo rezygnować, mimo że jest ono oczywiście dobre i smaczne dla naszego podniebienia. Wszelkiego rodzaju badania wykazują, że osoby je zjadające gorzej radzą sobie ze swoim zdrowiem, ale również psychicznie czują się gorzej od tych niejedzących mięsa.