W Polsce dopuszczonych jest ponad trzysta substancji chemicznych, które są szkodliwe dla zdrowia, a które służą jedynie polepszeniu trwałości i wyglądu jedzenia. Najwięcej konserwantów znajduje się oczywiście w chipsach, w napojach gazowanych oraz w zupkach ekspresowych i w tradycyjnie – wszelkiego rodzaju fast foodach dostępnych na każdej ulicy. Jeśli chcemy zjeść coś na szybko, lepiej zjedzmy owoc, który jest sprzedawany w każdym sklepie spożywczym albo zjedzmy kanapkę zrobioną w budce z szybkim jedzeniem – kanapkę z normalnym pieczywem oraz z naturalnymi składnikami, takimi jak warzywa czy ser kupiony w sklepie spożywczym czy hurtowni. Jak zastąpić w jeszcze inny sposób sztuczne substancje w pożywieniu? Można przede wszystkim zaspokoić głód jedząc owoce i warzywa zamiast przekąsek. Jest to zbawienne dla naszego zdrowia psychicznego i fizycznego. Coraz więcej jest na szczęście sklepów, które produkują przekąski, które nie zawierają substancji chemicznych. Przykładem jest słomka ptysiowa.