Żywność genetycznie modyfikowana jest niebezpieczeństwem naszych czasów. do europy na szczęście żywność transgraniczna jeszcze nie dotarła, aczkolwiek nie da się tego wykluczyć, bo przecież ludzie podróżują i przewożą ze sobą nieświadomie wszelkiego rodzaju nasiona. Jedną z tragedii jest to, że żywność modyfikowana genetycznie za oceanem to głównie pieczywo, które Amerykanie zjadają codziennie w dużych ilościach. O żywności transgranicznej nie śniło się naszym dziadkom ze względu na to, że w tamtych czasach stawiało się na jakość, a nie na ilość. Obecnie pieczenie pieczywa odbywa się na akord, mimo że ludzie bardzo chcieliby powrotu dobrego tradycyjnego zdrowego smaku pieczonej skorki pieczywa. Coraz więcej osób zresztą inwestuje w wielkie profesjonalne piece do przygotowywania pieczywa we własnym domu. Pieczenie pieczywa na zakwasie, czyli w naturalny i tradycyjny sposób nie jest możliwe ze względu na to, że proces produkcyjny trwałby zbyt długo, a liczy się biznes, dlatego do pieczywa właśnie dodaje się najwięcej ulepszaczy przyspieszających pieczenie.